0318 470 660 Ma - Vr 08:00 - 16:30 Utrechtsestraatweg 206-206A Rhenen

Nibe

De solide en sterk innoverende Zweedse organisatie NIBE AB is de grootste boilerfabrikant van Scandinavië en een van de grootste warmtepompfabrikanten van Europa. De naam NIBE staat dan ook garant voor kwaliteit, knowhow en innovatie. Gedreven door haar kernwaarden – duurzaamheid, efficiëntie, veiligheid, betrokkenheid en verantwoordelijkheid – werkt NIBE met meer dan 13.000 medewerkers in 20 landen aan het realiseren van haar missie: het wereldwijd creëren van duurzame energieoplossingen voor een betere wereld.

Water-water

Met een water-water warmtepomp van NIBE bespaart u tot wel 45% op uw energiekosten ten opzichte van een conventionele cv-ketel. Bovendien verlaagt u met een water-water warmtepomp van NIBE uw CO2-uitstoot, want aardwarmte is een puur natuurlijke en milieuvriendelijke energiebron: zonnewarmte die het hele jaar door wordt opgeslagen in de aardbodem. Maar minstens zo belangrijk: een water-water warmtepomp van NIBE biedt u optimaal comfort in verwarming, warm water én koeling.

NIBE biedt u water-water warmtepompen in diverse uitvoeringen: solo of combi (met een ingebouwde boiler voor warmtapwater), met of zonder (passieve) koeling en in vermogen variërend van 1,5 kW tot 60 kW. Door meerdere warmtepompen in cascadeopstelling te combineren,  kan een verwarmingsvermogen van maximaal 720 kW worden geleverd.

Werking

Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare energie voor het leveren van verwarming en het produceren van warmtapwater.

In de warmtepomp laat het expansieventiel vanuit de condensor (waar een hoge druk heerst) steeds een hoeveelheid water met koudemiddel door naar de verdamper. In de verdamper daalt de druk sterk, waardoor het watermengsel gaat koken en verdampt tot het gasvormig wordt. De warmte die nodig is om dit verdampingsproces gaande te houden, wordt onttrokken aan het circulerende watermengsel in de verdamper. De compressor van de warmtepomp zuigt het gas vervolgens aan en transporteert het naar de condensor. Tijdens dit proces nemen de druk en de temperatuur sterk toe.
In de condensor koelt het gas af door het relatief koele water van de cv-installatie. Hierdoor condenseert het gas en wordt het weer vloeibaar. Daarbij komt alle opgenomen warmte uit de bodem of het oppervlaktewater en van de compressor weer vrij en wordt het overgedragen op het circulerende water in het afgiftesysteem. Deze hoogwaardige warmte kan worden benut voor ruimteverwarming, zwembadverwarming en het verwarmen van tapwater. Tot slot stroomt het watermengsel onder hoge druk terug naar het expansieventiel. Hier kan het weer verdampen en begint het gehele proces opnieuw.

Een water-water warmtepomp is zowel toepasbaar in nieuwbouw als in bestaande bouw en onttrekt met behulp van een gesloten collector of een open bron warmte (= energie) aan de bodem, aan grondwater, aan oppervlaktewater of aan een andere bron, zoals de gevel en/of het dak van een gebouw. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van uw situatie.

Lucht-water

NIBE heeft een uitgebreid assortiment aan lucht-water warmtepompen in zowel monoblock als SPLIT-uitvoering. Deze modulerende warmtepompen bieden een duurzame en energiezuinige installatie voor all-electric of hybride systemen voor cv-verwarming, evt. cv-koeling en warmtapwater.
Met rendementen tot wel 530% behoren de NIBE warmtepompen tot de beste en stilste lucht-water warmtepompen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Het Zweedse NIBE maakt kwalitatief hoogwaardige warmtepompen voor het koude Scandinavische klimaat, waardoor deze warmtepompen tot zelfs -25°C buitentemperatuur blijven functioneren. Voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw zijn compacte, eenvoudig te installeren complete binnenunits beschikbaar, maar ook grotere installaties, met boilers van 500 liter of cascadeopstelling van meerdere buitenunits, zijn verkrijgbaar.

Werking

Een lucht-water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte (ofwel: energie) aan de buitenlucht. Dat kan tot een buitentemperatuur van maar liefst -20°C! Voor een lucht-water warmtepomp zijn geen ingrijpende bouwkundige maatregelen – zoals bronboringen – nodig. Hierdoor kunt u dit type warmtepomp uitstekend toepassen in bestaande situaties, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van een conventionele installatie met een cv-ketel. Maar vanzelfsprekend zijn lucht-water warmtepompen van NIBE ook uitstekend toepasbaar in nieuwbouw.

De buitenunit is met de binnenunit van de lucht-water warmtepomp verbonden door middel van een gesloten circuit waarin een milieuvriendelijk koudemiddel wordt rondgepompt. Het expansieventiel in de buitenunit laat steeds een hoeveelheid van dit koudemiddel door naar de warmtewisselaar (verdamper) in de buitenunit. De ventilator in de buitenunit zuigt buitenlucht aan en voert deze door de verdamper. Hierdoor kan het koudemiddel in de verdamper de zogenaamde laagwaardige warmte uit de buitenlucht opnemen. In de verdamper daalt de druk sterk, waardoor het koudemiddel gaat koken en een gasvormige toestand bereikt.

De compressor in de buitenunit zuigt dit gas vervolgens aan en transporteert het naar de warmtewisselaar (condensor) in de binnenunit. Tijdens dit proces nemen de druk en de temperatuur sterk toe. In de condensor koelt het gas af door het relatief koele water van de cv-installatie dat door de condensor wordt gevoerd. Hierdoor condenseert het gas en wordt het weer vloeibaar. Alle opgenomen warmte uit de buitenlucht en van de compressor komt daarbij vrij en wordt via de condensor overgedragen op het circulerende water in het afgiftesysteem. Deze hoogwaardige warmte kan worden benut voor ruimteverwarming, zwembadverwarming en de productie van warmtapwater. Tot slot stroomt het vloeibare koudemiddel onder hoge druk terug naar het expansieventiel in de buitenunit, waarna het proces opnieuw begint.

Rendement

Dankzij het uitgekiende ontwerp kan een warmtepomp een maximale hoeveelheid warmte (= energie) leveren met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen. Onder de juiste omstandigheden kan het rendement van een warmtepomp oplopen tot maar liefst 600%. In zo’n geval levert de warmtepomp met 1 kWh aan elektrische energie maar liefst 6 kWh aan warmte. Het hoogste rendement wordt bereikt als de temperatuur van de bron hoog is en voor verwarming gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamd Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- en wandverwarming. Behalve verwarmen kunnen diverse warmtepomptypes ook koeling en warmtapwater leveren.

Bekijk hier de film over de werking van een NIBE warmtepomp: